Návody

Servis střešních oken VELUX: Jak na údržbu a kdy volat profíky

Drhnou, špatně se otevírají, těsnění netěsní… Tak to přišel čas na servis střešních oken. Jak se o okna starat, aby vše fungovalo, jak má? A kdy je potřeba povolat profesionální servis střešních oken VELUX? Se vším vám poradíme.

Pravidelná údržba aspoň jednou za rok

Aby vám střešní okna VELUX dobře sloužila, je potřeba je alespoň jednou ročně zkontrolovat a provést základní údržbu. Ta zahrnuje promazaní kovových částí, kontrolu těsnění a dotažení vrutů střešního okna, u dřevěných oken i ošetření dřeva. Jak na to? Máme pro vás návody.  

Promazání pantů a zámku

Aby měla okna hladký chod a pohodlně se ovládala, musí se jejich kovové části pravidelně promazávat. Zámek najdete uprostřed horní hrany rámu a křídla okna. Panty jsou umístěny na bocích v místě, kde je křídlo upevněno do rámu. 

Na promazání můžete použít silikonový olej na okna nebo vazelínu z  VELUX. Nepoužívejte kuchyňský olej ani tuky kyselé či s pryskyřicí – mohly by kování poškodit. Promazání zvládnete sami – podívejte se, jak na to.

Kování střešních oken je jednodušší, než u fasádních oken a promazání vám zabere sotva pár minut.

Kontrola funkčnosti těsnění

Těsnění není potřeba nijak zvlášť opečovávat, stačí stiskem zkontrolovat jeho pružnost. Těsnění mezi křídlem a rámem otřete a podívejte se, zda není někde poškozené nebo vytržené. Pokud chcete, aby těsnění déle vydrželo, namažte ho jednou za půl roku silikonovým olejem. 

Nezapomeňte zkontrolovat pěnové těsnění na ventilační klapce. Pokud je poškozené, může okno v zimě přimrzat a špatně se otevírat. Prachový filtr je potřeba vyndat, umýt a suchý vrátit zpět.

Funkční těsnění okna snižuje tepelné ztráty a brání pronikání vlhkosti do interiéru – poškozené nebo ztrouchnivělé těsnění je nutné vyměnit. Podívejte se, jak na to nebo zavolejte odborný servis. Těsnění byste měli vyměnit nejpozději po 10 letech. 

Tip: Trápí vás orosená okna? Pokud máte doma moderní VELUXy s izolačním trojsklem, bude na vině vlhkost. Přečtěte si, jak se jí rychle a snadno zbavit.

Kromě černého těsnění věnujte pozornost taky vzduchovému filtru. Je poškozený? Vyměňte ho za nový.

Dotažení vrutů střešních oken

Střešní okna VELUX jsou sice po profesionální montáži perfektně seřízená, ale teplotní výkyvy mohou časem vést k uvolnění některých vrutů. Dotažení vrutů není složité –  vystačíte si s imbusem. 

Zkontrolujte vruty, kterými jsou závěsy upevněné do rámu okna a také vruty na vnějším oplechování okna. Vruty dotáhněte, aby nedocházelo k zatékání. Některé vruty může být potřeba vyměnit. S tím vám nejlépe pomůže odborník. 

Při kontrole vnějšího oplechování odstraňte listy a další nečistoty z lemování, aby mohla volně odtékat dešťová voda a po zimě odtávat sníh a led.

Údržba dřevěných oken

Dřevěná střešní okna VELUX jsou z výroby ošetřena ochrannou vrstvou a můžete je umývat běžnými čisticími prostředky. Nejméně jednou za 4 roky je ale potřeba provést povrchovou údržbu – pokud máte okna v koupelně nebo na jižní straně, tak jednou za dva roky. 

Starý lak se musí odstranit brusným papírem a na čistý a suchý povrch přijde nový nátěr. Případné rýhy vyplňte opravným tmelem. Před nátěrem přelepte těsnění malířskou páskou, aby nepřišlo do kontaktu s lakem. Jinak by ztvrdlo a přestalo plnit svoji funkci.

Poškození laku nepodceňujte. Pokud údržbu zanedbáte, může do dřeva proniknout vlhkost a rám začne plesnivět. Podívejte se, jak obnovit nátěr, aby okna vypadala jako nová. 

Tip: Nechcete se trápit s pravidelnou údržbou? Sáhněte po plastových střešních oknech. Ta mají dřevěné jádro, které chrání vodotěsná a bezúdržbová polyuretanová vrstva.

Do koupelen a kuchyní lépe sednou bezúdržbová střešní okna. Vlhkost zvládají na jedničku a stačí je otřít hadříkem.

Seřízení střešních oken

Střešní okna drhnou? Tak to vás asi napadlo, že potřebují seřízení. O seřízení kování, na jaké jsme zvyklí u fasádních oken, byste se ale u střešních oken VELUX pokoušeli marně. Kování střešních oken funguje jinak a neodborným zásahem byste ho mohli poškodit

Seřízení střešních oken do roviny probíhá při jejich instalaci, ještě před doplněním venkovního oplechování. Pokud vaše okno nejde zcela otevřít, špatně se zavírá nebo drhne, nepokoušejte se kování seštelovat a zavolejte servis střešních oken VELUX

Zkušený servisní technik rychle zjistí, v čem je problém a vyřeší ho. Mechanické závady pantů a zámků opraví za použití originálních náhradních dílů většinou hned při první návštěvě. A pokud je problém ve špatně vyrovnaných spárách nebo poškozeném rámu, navrhne vám vhodné řešení. 

Je to jednodušší, než si myslíte

Máte doma střešní okna VELUX, která potřebují seřízení nebo servis? Stačí zjistit velikost a typ svého okna, zavolat nám a zbytek máte bez starostí.

Přijedeme, ozkoušíme, poradíme a opravíme. Domluvte si schůzku s naším specialistou ještě dnes.