Návody

Jak zastínit střešní okna? Poradíme, co funguje na světlo i horko

Rolety, žaluzie, markýzy, látkové, hliníkové, plisované, zatemňující, zastiňovací, kombinované… Druhů stínění máte na výběr víc než dost. Jak ale poznáte, čím zastínit střešní okna a čím vytvořit absolutní tmu? S tím vám hned poradíme.

Nemusíte si lámat hlavu, jak zastínit střešní okno látkou, závěsem nebo záclonou. V nabídce stínění ke střešním oknům VELUX najdete rolety, žaluzie i markýzy, které oknům padnou jako ulité. A těch barev! Než se ale pustíte do výběru, je potřeba si ujasnit, k čemu má vlastně stínění sloužit

Svítí vám přes den sluníčko do monitoru? Budí vás světlo z ulice nebo trápí úmorné horko? Podle toho si vyberete vhodný typ nebo rovnou kombinaci prvků stínění:

  • zastínění pro regulaci světla: plisované rolety, zastiňovací rolety, lamelové žaluzie
  • zatemnění pro klidný spánek: zatemňující rolety, dvojitě plisované rolety, kombinované rolety
  • ochrana před teplem: venkovní markýza, lehká roleta, hliníková roleta

Tip: Stínění na střešní okna VELUX není potřeba měřit, stačí znát typ a velikost vašeho okna na okenním rámu a objednat si perfektně padnoucí stínění. S montáží budete hotoví do 15 minut. Nebo se o ni postaráme my. 

Jak zastínit střešní okna

Způsobů, jak zastínit střešní okno, je hned několik. A pro každou místnost v podkroví se bude hodit trochu jiný typ vnitřního stínění

Do koupelny nebo kuchyně nejlépe padne klasická lamelová žaluzie. Ta vám zajistí stín i soukromí a taky  odolá vlhkosti. Z žaluzií VELUX nevisí žádná lanka ani řetízky, lamely se ovládají posuvným jezdcem. Nemusíte se proto bát, že se do nich vaše dítě nebo domácí mazlíček zamotá. 

Pro obýváky a pracovny jsou ideální volbou zastiňovací rolety. Zjemňují a rozptylují dopadající světlo, takže nebude nepříjemně ostré, ale tmu mít doma nebudete. Vybrat si můžete mezi klasickými látkovými roletami v různých barvách. Šikovnou volbou je i plisovaná roleta, která se dá shrnout taky shora. 

Tip: Stínění střešních oken VELUX můžete ovládat ručně i zcela automaticky. U výše umístěných oken přijde vhod mobilní aplikace VELUX ACTIVE. Nebo ovládací tyč. 

Zastiňovací rolety příjemně rozptýlí světlo – barvu si vyberete podle požadované úrovně propustnosti.

Jak zatemnit střešní okna

V noci vás budí svit měsíce nebo si jednoduše ráno rádi přispíte? Tak to určitě přemýšlíte nad vhodným způsobem, jak zatemnit střešní okno, aby dovnitř nepronikl ani paprsek světla.

Klasické závěsy nejsou úplně ideální – plocha střešních oken je šikmá, v případě světlíků může být i vodorovná. Když toužíte po absolutní tmě, musí stínění dokonale držet a nikde neodstávat

Nejlevnějším řešením pro dokonalé zatemnění střešních oken jsou látkové zatemňovací rolety. Ty se jednoduše upevní na okno a až si budete chtít zdřímnout, stáhnete je dolů. 

Pokud hledáte řešení pro víceúčelové místnosti, jako jsou dětské pokoje nebo obýváky, zvolte kombinovanou roletu – tu můžete přes den použít k odstínění sluníčka a večer zatáhnout zatemňující látku. Nerušený spánek vám zaručí i dvojitě plisovaná roleta, která má navíc vrstvu tepelné izolace a flexibilní nastavení polohy v horní i spodní části. 

Netrapte se s vymýšlením provizorních řešení, jak zatemnit střešní okno. Látkové rolety vám doma zaručí dokonalou tmu.

Ochraňte se před horkem

Kdo bydlí v podkroví moc dobře ví, že světlo často není ten největší nepřítel – tím je totiž horko. Před přehřátým podkrovím vás nejlépe ochrání venkovní stínění. To totiž vůbec nepustí sluneční paprsky dovnitř.

Třeba taková hliníková roleta v létě dokáže v podkroví orientovaném na jih snížit teplotu až o 5,7 °C. Navíc ochrání vaše okna i před poškozením, perfektně zatemní místnost a ještě utlumí hluk z deště. A využijete ji i v zimě – brání totiž únikům tepla ven a vy tak ušetříte i na energiích. 

Levnější alternativou je lehká venkovní roleta, která vám doma udělá příjemnější klima a večer okna dokonale zatemní. Obě rolety si navíc můžete pořídit ve variantě se solárním pohonem, takže ze slunce získáte jen to nejlepší. 

Pokud chcete mít doma příjemněji, ale nepřijít o všechno denní světlo, zvolte venkovní markýzu. Ta je z průhledné síťoviny, která citelně sníží teplotu uvnitř a přitom přes ni uvidíte ven.

Tip: Nezapomeňte na komáry! Střešní okna VELUX si můžete doplnit také sítěmi proti hmyzu. Protože se montují na ostění, nebudou si s vnitřním ani venkovním stíněním navzájem překážet. 

Lehká venkovní roleta vám přes den pomůže snížit teplotu a protože má solární pohon, nemusíte tahat žádné kabely.

Hledáte inspiraci pro proměnu svého podkroví? Chcete si prohlédnout různé varianty střešních oken a doplňků? Podívejte se do naší galerie hotových projektů. Výrobky VELUX si můžete naživo osahat v našem showroomu. S výběrem i montáží vám rádi pomůžeme.