Návody

Jak utěsnit střešní okno: nejčastější příčiny zatékání a průvanu

Do podkroví táhne nebo zatéká? Tak to je načase posvítit si na těsnění střešních oken. Podíváme se na nejčastější důvody netěsnosti a poradíme vám, jak utěsnit střešní okno proti vodě i průvanu.

Proč střešními okny zatéká nebo táhne?

Střešní okna jsou extrémně namáhanou součástí střechy. Léta odolávají mrazům i horkům a ani ta nejkvalitnější nevydrží věčně. Pokud jsou vaše střešní okna viditelně poškozená, mají zkřivený, popraskaný nebo prohnilý rám, silikon už je nezachrání. 

V takovém případě přišel čas povolat do akce profesionální servis. O opravu starých střešních oken při zatékání nebo profukování se nejlépe postará zkušený technik. Vše zkontroluje, vymění poškozené části a když to jinak nepůjde, navrhne postup výměny oken

Tip: Výměna střešních oken nemusí být složitá, profík ji zvládne za 2 hodiny. A s financováním vám může pomoct některý z dotačních programů NZÚ. Vyplatí se i bez dotace – výměna je jedním z nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů, jak snížit náklady za vytápění.

Chcete vědět, kolik stojí nová střešní okna? Nechte si je nezávazně nacenit nebo se podívejte na náš vzorový ceník.

Jsou ale i situace, kdy příčina průvanu nebo zatékání do střešních oken není jasná na první pohled. Jestli z vašich střešních oken kape voda jen v zimě, ale za letních bouřek máte v podkroví sucho, nemusí být problém v těsnění.

Za chladných dní se totiž neodvětraná vlhkost sráží na nejstudenějších místech – vašich střešních oknech. Vzniku kondenzace nejde zabránit, obzvláště v koupelnách, kuchyních nebo ložnicích. Ale omezit ho můžete dodržováním zásad správného větrání

Větrejte krátce, ale intenzivně alespoň 2–3x za den. Průvan vytvořte na 5–10 minut, ať se vzduch může vyměnit.

Trápí vaše střešní okna zatékání při silných deštích nezávisle na ročním období a přitom nevypadají poškozeně? Pak bude problém ve špatné instalaci, poškozeném oplechování, opotřebovaném těsnění nebo děravé střeše. 

Nejčastější chyby při montáži střešních oken

Utěsnění střešního okna je nejdůležitější částí montáže – ani okna s nejlepšími parametry totiž nebudou fungovat jak mají, když se špatně napojí na střešní plášť nebo zaizolují.

Mezi nejčastější chyby způsobující úniky tepla nebo zatékání do střešních oken patří:

  • špatné nebo chybějící napojení na hydroizolační fólii střechy
  • chybějící odtokový žlábek, který odvádí dešťovou vodu
  • nesprávně provedené nebo chybějící zateplení kolem rámu okna
  • trhliny nebo netěsnosti v parotěsné rovině střechy

Špatné napojení na krytinu nebo hydroizolaci poznáte rychle, kolem okna bude zatékat do izolace. Montážní chyby v parotěsné rovině vám zase prozradí vlhké mapy na stěně, které vznikají vysrážením vody v izolaci. 

Pokud vám domů začalo téct po výměně oken nebo střechy, obraťte se na dodavatele. Měl by chybu najít a opravit v rámci záruční doby. 

Dodržení správného postupu při montáži je klíčové – montáž nových střešních oken proto vždy přenechte raději odborníkům.

Jak utěsnit střešní okno?  

Pokud vám voda protéká mezi okenním křídlem a rámem, pak je nejspíš problém ukrytý přímo někde v okně. O dokonalé utěsnění střešních oken VELUX se stará hned několik součástí. Pokud vám domů táhne, přesvědčte se, že nic nebrání úplnému dovření okna – větvičky, listí nebo poškozený zavírací mechanismus. 

Pak zkontrolujte těsnění mezi křídlem a rámem, zda není poškozené nebo vytržené. Nezapomeňte na pěnové těsnění na ventilační klapce.  

Funkční těsnění okna snižuje tepelné ztráty a brání pronikání vlhkosti do interiéru – poškozené nebo ztrouchnivělé těsnění je nutné vyměnit. Podívejte se, jak na to nebo zavolejte odborný servis. Těsnění byste měli vyměnit nejpozději po 10 letech. 

Kromě černého těsnění věnujte pozornost taky vzduchovému filtru. Je poškozený? Vyměňte ho za nový.

Jestli je těsnění v pořádku, zkontrolujte vnější oplechování, lemování a krytinu. Odstraňte listí a nepořádek z lemování a odtokového žlábku v horní části okna, aby mohla voda volně odtékat. Zaměřte se i na stav krytiny kolem okna – na starších střechách nebo po velké bouřce mohlo dojít k jejímu poškození. Chybějící nebo vadný kus je potřeba co nejrychleji nahradit. 

Našli jste příčinu poškození v oplechování? Tak to si asi říkáte, čím utěsnit střešní okno a jeho okolí, aby se situace dál nezhoršovala. Jako první pomoc může posloužit butylenový tmel. Přivolaný technik se pak postará profesionální o izolaci nebo výměnu poškozených částí.

Je to jednodušší, než si myslíte

Nejste si jistí, jak utěsnit střešní okna? Stačí nám zavolat a zbytek máte bez starostí.

Přijedeme, ozkoušíme, poradíme a opravíme. Domluvte si schůzku s naším specialistou ještě dnes.