Návody

Jak umýt střešní okno rychle a pohodlně

Krásné výhledy z podkroví vám kazí šmouhy, zaschlé kapky vody, prach nebo pyl? Poradíme vám, jak správně umýt střešní okna a venkovní rolety – rychle, pohodlně a bez závratí.

Kdy se pustit do mytí střešních oken

Nejlepším obdobím na umývání střešních oken je jaro a podzim. Venkovní teplota by měla být víc než 5 °C, nemělo by pršet ani příliš foukat. Počkejte si na polojasný den, kdy není moc velké vedro – v tom voda rychle schne a na oknech zůstanou šmouhy. 

Na jaře okna umývejte před začátkem pylové sezóny nebo ještě lépe až po jejím skončení. Zbavíte se tak nečistot po zimě i pylu z rozkvetlých stromů najednou. 

Píglujete domov před vánočními svátky? Zkuste to stihnout, než přijdou mrazy. Pokud není zbytí, nepoužívejte v mrazech horkou vodu. Studené okenní tabule by mohly v krajním případě i prasknout. 

Než se pustíte do mytí oken, zkontrolujte počasí. I to má zásadní vliv na úspěch vaší snahy o blyštící se tabule.

Jak umýt střešní okna – snadno a rychle 

Mytí střešních oken nemusí být utrpením… obzvlášť, když vsadíte na ozkoušené tipy, vám úklid urychlí. Kdy okna umývat už víte – teď vám ještě prozradíme jak a čím.

Z okolí oken nejdřív odstraňte pavučiny, hmyz, listí a jiné hrubé nečistoty. Práci vám usnadní vysavač. S mytím začínejte u okenních rámů, při jejich čištění se totiž většinou sklo zašpiní a museli byste ho mýt znovu.

Pokud máte na oknech stínění, otřete vlhkým hadříkem i to, ať vám špína a prach nenapadá na umyté sklo. Látkové rolety nebo markýzy nechte uschnout, aby nezplesnivěly.

Přemýšlíte, čím umýt střešní okno, aby znovu šel úklid od ruky a vše zářilo? Většinou postačí vlažná čistá voda, v oblastech s tvrdou vodou přidejte trochu saponátu. Sklo i rám umývejte vlhkým měkkým hadříkem, který nepouští chlup. Použít můžete i neabrazivní houbičku nebo gumovou stěrku. 

Na čištění oken jsou ideální měkké hadříky, na sklo zkuste stěrku. Pokud chcete okno na závěr vyleštit, použijte mikroutěrku.

Okna nikdy nečistěte nasucho. Usazený prach a jiný nepořádek by mohl sklo poškrábat. Suchým hadříkem pouze vyleštěte umytou okenní tabuli. 

A jak umýt hodně špinavé střešní okno? Vyhněte se experimentům. Na zašpiněné tabule můžete použít speciální přípravky na čistění a leštění skel nebo vodu s trochou octa. Nikdy ale nepoužívejte rozpouštědla, ředidla, chemikálie nebo abrazivní prostředky – ty by mohly okno nenávratně poškodit. 

Tip: Nejméně náročná na údržbu jsou plastová střešní okna – na povrchu mají bezešvou PVC vrstvu, ve které se neusazuje prach. 

Ani na opravdu špinavá okna nepoužívejte nic s drsným povrchem nebo ostrými hranami. Mohli byste ho poškrábat.

Jak umýt střešní okno ve výšce a zvenčí

Umýt střešní okna VELUX z venkovní strany není žádný problém. Křídlo střešního okna (výklopného i kyvného) při mytí oken jednoduše otočíte o 180° a zajistíte závlačkou ve spodní části rámu. Okno si tak nemusíte přidržovat.   

Trochu složitější to může být u vysoko instalovaných oken nebo světlíků. Pokud si lámete hlavu, jak umýt střešní okno nad schodištěm nebo vysoko v krovu, zkuste okenní mop nebo stěrku s teleskopickou prodlužovací tyčí. Pohodlně ze země pak dosáhnete opravdu vysoko, podle typu nástroje klidně až do 4 metrů.

K oknům nedostanete ani tak? Oslovte specializovanou úklidovou firmu. Ta si s výškami hravě poradí a ušetří vám spoustu času i starostí – obzvlášť, když máte oken víc. 

U opravdu špatně dostupných oken se vyplatí investovat do zasklení se speciální samočistící vrstvou. Takové okno je pokryté tenkou vrstvou oxidu titaničitého, který pomáhá rozkládat organické nečistoty. Voda po něm také rychleji odtéká a povrch rychleji schne. 

K vysoko umístěným oknům se nejlépe dostanete pomocí mopu nebo stěrky s teleskopickou tyčí.

Nezapomeňte na údržbu

Pokud chcete, aby vám střešní okna dlouho sloužila, měli byste se aspoň jednou do roka zaměřit i na jejich pravidelnou údržbu. A když u nich stojíte s hadrem, je na to ideální příležitost. 

Údržba je snadná a s naším návodem ji zvládnete za chviličku:

  • zkontrolujte seřízení střešních oken a dotáhněte vruty
  • stiskem zkontrolujte pružnost těsnění 
  • vyndejte a umyjte prachový filtr
  • na dřevěných oknech aspoň jednou za 2–4 roky obnovte nátěr

Pokud vaše okno potřebuje vyměnit těsnění, nejde zcela otevřít, špatně se zavírá nebo drhne, zavolejte servis střešních oken VELUX. Zkušený servisní technik rychle zjistí, v čem je problém a vyřeší ho.

Tip: Objevili jste na oknech plíseň? Nezapomínejte pravidelně větrat. Alespoň 3× denně po dobu 5 až 10 minut – hlavně v koupelně, kuchyni a ložnici. Je to účinný a jednoduchý způsob, jak zabránit kondenzaci na zasklení.

Promazání kovových částí a umytí prachového filtru zvládnete za pár minut. Na výměnu těsnění přizvěte odborníka.

Je to jednodušší, než si myslíte

Máte doma střešní okna VELUX, která potřebují seřízení nebo servis? Stačí zjistit velikost a typ svého okna, zavolat nám a zbytek máte bez starostí.

Přijedeme, ozkoušíme, poradíme a opravíme. Domluvte si schůzku s naším specialistou ještě dnes.