Inspirace

4 praktické tipy, jak vybrat hliníkovou pergolu

V létě příjemný chládek a po celý rok jistota, že vám déšť nepřekazí zahradní párty? Na moderní hliníkovou pergolu na zahradu nedáme dopustit. Je odolná, stylová a její design si vyberete na míru. Barva ale není všechno. V článku vám poradíme, jak vybrat hliníkovou pergolu.
Hliníková pergola od šenk PSO s posezením

Pergola = skvělé využití venkovního prostoru

Hliníkové pergoly jsou čím dál tím oblíbenější. Jsou odolné a využijete díky nim venkovní prostory u domu naplno po celý rok. V letních vedrech i podzimních deštích jsou příjemným místem pro relaxaci a setkávání s přáteli, v zimě zase ochrání váš zahradní nábytek nebo auto.

Pokud chcete, aby vám pergola dobře sloužila a dělala radost dlouhá léta, zvažte před koupí 4 základní kritéria.

Velikost pergoly

Menší pergola stačí pro posezení s partnerem, zato na párty s rodinou a přáteli využijete větší prostor. Promyslete si, k čemu chcete pergolu využívat, kam a a jak ji umístíte. Chcete zastínit část balkonu? Celou terasu? Nebo snad příjezdovku? Hliníkové pergoly mohou mít délku až 7 metrů a lze je spojovat dohromady. Před montáží velké pergoly proberte s dodavatelem způsob kotvení i to, jak upevnit hliníkovou pergolu do dlažby nebo jiného podkladu.

Velikost pergoly rozhoduje také o tom, kolik papírování s její stavbou budete mít. Pro volně stojící pergoly do 25 m2 a do výšky 5 m nepotřebujete stavební povolení ani ohlášení. Pokud chcete pergolu větší anebo plánujete kotvení k domu, musíte se stavit na stavebním úřadě. Ten doporučujeme kontaktovat vždy – legislativa se mění a její výklady také.

Pro menší samostojný přístřešek nepotřebujete povolení. Podmínek je ale víc – raději si vše ověřte na stavebním úřadě.

Bezpečnost

Konstrukce hliníkové pergoly je sice lehká, zato opravdu pevná a odolná proti otěru, větru, kroupám, sněhu i korozi. Aby ale byla opravdu bezpečná, musíte vyřešit, jak pergolu upevnit. V šenk PSO používáme speciální ocelové kotvy, takže se nemusíte bát deformací, které by mohlo způsobit zatížení sněhem nebo silný vítr.

Hliník je téměř bezúdržbový – když pergolu vaše ratolesti upatlají, stačí ji otřít hadříkem a máte hotovo. Ale dobře ukotvená a odolná pergola vám také ušetří práci s pravidelnou údržbou. Bezpečnostní sklo o síle 12,7 mm na střeše hliníkové pergoly GLASETTI unese vapku i pořádného chlapa. A když bude v zimě zase bílo, díky 5° sklonu střechy se vám sníh nesesype nekontrolovaně na hlavu.

Záruku se však hodí mít vždycky – a v šenk PSO vám na pergolu dáme nadstandardních 5, nebo 10 let.

Pergola vám ušetří práci s úklidem. Odolné pochozí sklo vás udrží a nemusíte při čištění balancovat na žebříku.

Odvodnění

I když vodopády jsou krásné na pohled, oceníte je spíš na skalce než na vaší pergole. Firma, u které přístřešek pořizujete, by měla vyřešit i jeho odvodnění. My vám pergolu dodáme i s okapem, který dešťovou vodu svede tam, kam potřebujete – třeba do sudu, ze kterého pak zalijete květiny.

Design pergoly

Barev a provedení hliníkových pergol je dnes spousta, takže si tu svou dokonale sladíte s fasádou domu, okny i vkusem. Sáhnout můžete po lehké látkové pergole, ekonomické pergole s polykarbonátem i po luxusní pergole kombinující sklo a kov. Nebo si dopřejte něco extra a ovládejte teplotu a intenzitu slunečních paprsků pod pergolou. Naklápěcí lamely bioklimatické pergoly ARTOSI otevřete a zavřete podle potřeby. Vyřešit to za vás mohou i sluneční, větrná, dešťová či teplotní čidla.

V bioklimatické pergole můžete ovládat teplotu a intenzitu slunečních paprsků pod pergolou naklápěcími lamelami.

Pergola ale nemusí být jen o posezení. Nezapomeňte, že pergolu můžete využít i jako přístřešek pro auto – v zimě ochrání vůz před sněhem a vy ušetříte čas s jeho ometáním, v létě zase před slunečními paprsky a zdlouhavým chlazením interiéru.

Hliníkovou solární pergolu GLASETTI SOLA zase využijete pro provoz domácích spotřebičů, ohřev bazénu nebo jako nabíječku elektroauta. Panely o výkonu 470 W budou energii ze slunce vyrábět dalších 30 let. Jak využít fotovoltaickou pergolu zjistíte v našem dalším článku.

Solární přístřešek vám sníží výdaje za energie v domácnosti a zlevní provoz elektroauta

Nechte svou pergolu zazářit

Základní kritéria jsme si prošli, ale co takhle něco navíc? Propojte pergolu s chytrými doplňky a užívejte si ještě více pohody. Příjemný stín a soukromí vám zajistí zastínění boční stěny nebo střechy pergoly. O světlo ani výhled nepřijdete, speciální tkanina s PVC vrstvou má totiž z každé strany jinou průhlednost.

Screenové rolety a markýzy můžete ovládat ručně, stisknutím tlačítka v aplikaci, nebo se vám o to postarají chytrá čidla. A pokud byste v pergole ocenili více světla, nainstalujeme vám do pergoly LED osvětlení, díky kterému prodloužíte večírek až do noci.

Pergolu můžete povýšit díky posuvnému zasklení na nevytápěnou zimní zahradu třeba pro přezimování rostlin. Vyrobíme vám je v rámovém i bezrámovém provedení a také v uzamykatelné variantě.

Pergolu díky posuvnému zasklení snadno povýšíte na zimní zahradu.

Je prodejce pergoly i jejím výrobcem? Ideální!

Máte několik kandidátů, ale nevíte, která pergola je ta pravá? S rozhodováním vám pomohou také reference firmy, která bude zakázku realizovat. Pokud je prodejce zároveň výrobcem hliníkové pergoly, máte jistotu, že vám dodá výrobek v top kvalitě.

V šenk PSO známe každý úhel a šroubek našich pergol. S námi vám odpadnou starosti s jejich stavbou. Naši montéři vše udělají za vás a postarají se o to, aby pevně držela v dešti i větru a vy mohli v klidu spát.

Už jste si vybrali z naší nabídky hliníkových pergol? Napište nám a my vám pošleme nezávaznou cenovou nabídku.